VPN Servisi Hizmeti

Erciyes Üniversitesi VPN hizmeti ile birlikte, VPN hizmetinden faydalanma talebi onaylanan tüm personel ve öğrenciler, kullandıkları kişisel bilgisayar ve mobil cihazlarına kuracakları küçük boyutlu bir yazılım ile kampüs dışında iken kampüs içi ağ kaynaklarına erişim sağlayabileceklerdir. Böylece VPN kullanıcıları, Erciyes Üniversitesi kurumsal ağına bağlıyken elde ettikleri haklara uzaktan erişim ile de sahip olabileceklerdir. Bu haklardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

1. Erciyes Üniversitesi’nin üye olduğu çevrimiçi akademik veri tabanlarına erişim
  2. Kampüs içi anlaşmalı yazılımlara lisans modelinin uygunluğuna göre erişim
  3. Kampüs içi ağ aygıtlarına veya kişisel cihazlara uzaktan erişim vb.

Bunların yanı sıra, ERU/VPN ağına bağlı olan kullanıcıların tüm trafiği SSL ile şifrelenerek geçirildiğinden kullanıcı verilerinin gizliliği korunmaktadır. Bu nedenle uzaktan erişim ihtiyacını karşılamak için halihazırda kullanılan diğer yöntemlere (Proxy, RDP vb.) göre VPN kullanımı daha güvenlidir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu altında faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ve ULAKBİM bünyesinde faaliyet gösteren ULAK-CSIRT birimi tarafından da üniversite kaynaklarına uzaktan açık erişimin sakıncaları müteakip zamanlarda bildirilmiş ve VPN erişimi tavsiye edilmiştir.

Ayrıntı: https://vpn.erciyes.edu.tr

23 Kasım 2020 Pazartesi